Zwerfkat gespot ? Meld het NU!
Er zijn teveel zwerfkatten en elk jaar neemt dit aantal toe. In 2021 werden er door ons asiel 689 zwerfkatten gevangen. De helft hiervan waren kittens die in het wild geboren werden en reeds van bij de start bijna geen kans hadden.
Door tijdig de melding te maken van een zwerfkat kan deze gevangen, steriel gemaakt en terug uitgezet worden voordat er zwerfkittens geboren worden. Het aantal nieuwe zwerfkatten kan zo drastisch beperkt worden.
Een kattin is al vruchtbaar als ze 5 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen. Een kattin en haar nakomelingen kunnen dus op 5 jaar tijd voor maar liefst 5.000 kittens zorgen.
Wacht dus niet tot de poes ziek of zwanger is of er kittens aanwezig zijn !
Sterilisatie,castratie en chip bij huiskatten is verplicht, maar ook veel huiskatten lopen nog steeds niet gesteriliseerd of gecastreerd buiten en verwekken vroeg of laat ongewenste nestjes. Mama en kittens worden dan op straat gezet waar de poes verwilderd en de kittens nooit gesocialiseerd geraken.
Een eenmalige ingreep bij kater of kattin kan honderden kittens een triestig lot besparen.
Wanneer melding maken van een mogelijkse zwerfkat?
- De kat is al enige tijd aanwezig in uw tuin/op uw domein
- U kunt de kat niet aaien/oppakken
- De kat ziet er mager/gewond/ziek uit
Melden kan via het meldpunt van uw gemeente, via de lokale politie of aan het asiel via mail (info@dierenasiel-leiestreek.be). Het dierenasiel de Leiestreek verzorgt een sterilisatieproject in Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Zwevegem, Waregem, Avelgem, Anzegem Harebeke, Deerlijk, Wielsbeke en al hun deelgemeentes.
Gelieve in uw mail het probleem te schetsen, het aantal katten en een telefoonnummer van de melder.
Wat doet het asiel met uw melding?
- Het meldpunt noteert de basisgegevens van uw melding en uw contactgegevens
- Een medewerker van het zwerfkattenproject neemt contact met u op en plant een huisbezoek
- In samenspraak met het asiel wordt de zwerfkat gevangen met behulp van een vangbak. Elke kat die gevangen wordt via het zwerfkatten project wordt gecontroleerd op een chip. Als de kat gechipt is wordt deze direct terug vrij gelaten, want dan zijn we zeker dat het om een huiskat gaat. Dit toont nogmaals het nut en het belang aan van het chippen van de kat, wat bij wet ook verplicht is. Alle zwerfkatten die gevangen worden, worden getest op bepaalde ziekten en gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts.
- In de meeste gevallen wordt de (gezonde en gesteriliseerde/gecastreerde) zwerfkat terug op de vindplaats uitgezet.
Een efficiënte aanpak van zwerfkatten is belangrijk voor het welzijn van de zwerfkat zelf, de publieke gezondheid, om overlast te vermijden, om overpopulatie tegen te gaan en voor de bescherming van andere dieren.
Alvast bedankt voor uw medewerking !
Contacteer ons
Openingsuren
Telefonisch te bereiken van ma-za van 14h-18h.
Bezoek dieren enkel na afspraak.
Afgeven goederen, giften, aankoop acties (agenda...) of gevonden dieren : gelieve aan te bellen van ma-za van 14h-18h.
Gesloten: donderdag, zon- en feestdagen